De huid is uw grootste orgaan en eerste beschermlaag van het lichaam tegen invloeden van buitenaf en vormt een beschermende laag voor de inwendige organen, spieren en bloedvaten. Zonder huid kan een mens niet bestaan. Naast de beschermende functie zorgt de huid onder andere ook voor de regulering van de lichaamstemperatuur, dat het lichaam niet te veel water verliest en geeft ons de mogelijkheid dingen te voelen. Kortom de huid is een complex en belangrijk orgaan, maar ook heel kwetsbaar.
Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een huidaandoening en worden hiermee belemmerd in hun dagelijkse doen. De huidtherapeut vervult voor deze mensen een belangrijke rol in het leren voorkomen, omgaan met en adequaat behandelen van huidproblemen.
haretra neque. Sed at risus eu lectus luctus iaculis eu ut lacus.
Acné
Acné is een aandoening van de talgklieren. Acné komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Op het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vaak extra actieve talgklieren voor.
Huidoneffenheden
Een fibroom is een klein goedaardig gezwel van bindweefsel. Dit zijn zachte bobbeltjes die op het hele lichaam kunnen voorkomen, maar vooral in de hals, onder de oksels, in de liezen of op het bewegende ooglid.
Lipoedeem
Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit.
Lymfoedeem
Lymfoedeem betekent letterlijk ‘vochtophoping’. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfstelsel. Het lymfstelsel is een reinigings- en afweersysteem, bestaande uit een netwerk van lymfvaten en lymfknopen.
Littekens
We onderscheiden ‘gewone’ littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens.
Overbeharing
Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.
Pigmentatiestoornis
Er wordt een onderscheid gemaakt in hyperpigmentatie en hypopigmentatie. Hyperpigmentatie leidt tot vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn en in grootte en vorm kunnen variëren. Bij een hypopigmentatie ontbreekt het pigment in de huid. De vlekken kunnen lichtbruin tot bijna wit zijn.
Vaatafwijkingen
Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat vooral bij mensen met een blanke huid voorkomt. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. We zien voornamelijk op de wangen, neus en op de kin uitgezette rode en blauwe vaatjes.