Acne komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar ongeveer 3% van de mannen en 12% van de vrouwen. Acne is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Op het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vaak extra actieve talgklieren voor.Om de huid soepel te houden, produceren de talgklieren talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne.
De precieze oorzaak van acné is nog niet bekend. Acné ontstaat door een combinatie van factoren. De belangrijkste factoren zijn:
Een verhoogde talgproductie
Een stoornis in het verhoorningsproces (verschilfering) en een afsluiting van het talgklierkanaal
Bacteriën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn
Vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken
Ook hormonale veranderingen en erfelijkheid spelen een rol bij het ontstaan van acne. De mate waarin deze factoren aanwezig zijn, bepaalt of iemand last krijgt van acné. Een ongezonde levensstijl, onevenwichtige voeding en roken kunnen ook bijdragen aan het ontwikkelen van acné.
Hoe herkent u acné?
Acné komt meestal voor in het gezicht, maar ook op de rug en de borst. Soms ontstaat acne ook op de schouders, in de hals of in de nek. Kenmerkend voor acné is een combinatie van:
een vette, glimmende huid
kleine witte bultjes (gesloten mee-eters)
zwarte puntjes (mee-eters/comedonen)
rode pukkels/bultjes (papels)
puistjes met een geel puskopje (pustels)
Onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten)
Acnélittekens
Dit in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals acnelittekens en donkere/rode vlekken.
Behandeling van acné
Er bestaat geen standaardbehandeling, flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. In alle gevallen zal de huidtherapeut adviezen geven en zelfmanagement stimuleren met betrekking tot de thuisverzorging.
Een acne behandeling bestaat in onze praktijk uit een reiniging en dieptereiniging. Daarnaast kan het aangevuld worden met een peeling om ontstekingen e.d. te minderen. Acne-littekens worden behandeld met peeling of microneedling. Bij het intakegesprek bekijken we welke behandeling het beste bij uw aandoening past.
Meer informatie over deze behandeling: zie acnétherapie