Er wordt een onderscheid gemaakt in hyperpigmentatie en hypopigmentatie.
Hyperpigmentatie
Pigmentvlekken zijn ophopingen van de kleurstof melanine, de stof die de huidskleur bepaalt. Bij het ouder worden is de gelijkmatige verdeling van dit pigment vaak verstoord. Hyperpigmentatie leidt tot vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn en in grootte en vorm kunnen variëren. Er zijn veel soorten hyperpigmentatie, maar de onderstaande vormen komen het meeste voor:
Pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken worden door blootstelling aan de zon veroorzaakt. Om deze reden komen zij hoofdzakelijk op lichaamsdelen voor die vaak worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en de armen. Het zijn meestal kleine, donkere vlekjes op de huid.
Melasma of chloasma wordt ook vaak ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Het ontstaat door hormonale invloeden, zoals zwangerschap en anticonceptiepillen, en veroorzaken donkere, onregelmatig gevormde en soms behoorlijk grote vlekken in het gezicht of op de armen. Melasma zal meestal vanzelf verdwijnen. Blootstelling aan zon tijdens de zwangerschap en de maanden erna kan er echter voor zorgen dat er pigmentatie overblijft. Daarom wordt vermijden van zonlicht en gebruik van een sunblock geadviseerd!
Hyperpigmentatie na een ontsteking, ook wel postinflammatoire hyperpigmentaties genoemd. Het komt veel voor bij mensen die aan acne lijden.
Er zijn ook donkere vlekken op de huid die door andere factoren ontstaan, zoals moedervlekken, littekens, grote moedervlekken, solaire of actinische keratosen en vormen van huidkanker. Deze worden niet als vormen van hyperpigmentatie beschouwd.
Behandeling van hyperpigmentaties
In onze praktijk worden hyperpigmentaties behandeld met chemische peelings, lasertherapie of camouflagetherapie. Voor meer informatie zie het kopje: chemische peeling, lasertherapie, camouflagetherapie.
Hypopigmentatie
Bij een hypopigmentatie ontbreekt het pigment in de huid. De vlekken kunnen lichtbruin tot bijna wit zijn. Gebieden van de huid die zijn getroffen door blaren, brandwonden, infecties of andere verwondingen kunnen ook tot verlies van pigmentatie leiden. Deze vormen zijn echter niet blijvend. De huid kan zelf opnieuw pigment vormen in verloop van tijd.
Oorzaken van hypopigmentatie:
Vitiligo is een verworven depigmentatie van de huid waarbij de huidcellen onvoldoende in staat zijn om het aminozuur tyrosine om te zetten in het huidpigment melanine. Genetische factoren kunnen een rol spelen en associatie met andere auto-immuunziekten is mogelijk. Sommige onderzoekers denken dat het een auto-immuunziekte is waarbij de pigmentcellen worden vernietigd.
Pityriasis versicolor is een gistinfectie van de huid, waarbij de werking van de pigmentcellen gedeeltelijk geblokkeerd worden.
Pityriasis alba De oorzaak van pityriasis alba is onbekend. Er wordt gedacht dat deze vorm van hypopigmentatie een soort (lichte vorm van) eczeem is.
Albinisme is een aangeboren, erfelijke aandoening waarbij je huid, haar en/of ogen heel weinig tot geen pigment bevatten.
Hypomelanose van Ito is een zeldzame, aangeboren aandoening. Waarschijnlijk is de aandoening erfelijk.
Behandeling van hypopigmentaties
Wij behandelen hypopigmentatie door middel van camouflagetherapie waarbij kleurverschillen in de huid tijdelijk worden gecamoufleerd met camouflagecrème.
Voor meer informatie zie het kopje: camouflagetherapie.